ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ
Είκοσι χρόνια καθημερινής προσπάθειας στα εσπερινά σχολεία μας δίνουν το δικαίωμα να δώσουμε ένα νέο στίγμα στα εκπαιδευτικά δρώμενα με πρωταγωνιστές έναν "ιδιάιτερο μαθητικό κόσμο" .Έναν κόσμο διαφόρων ηλικιών που ονειρεύεται περισσότερο απο τους "άλλους", οραματίζεται περισσότερο από τους "άλλους". Έναν κόσμο που ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ, όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή θέλει. Έναν κόσμο που η ζωή του στέρησε το σχολείο στα παιδικά του χρόνια και η ίδια η ζωή του δίνει μια ακόμη ευκαιρία να καθίσει στα θρανία.
΄Ανθρωποι του μόχθου που είτε άφησαν το σχολείο για να δουλέψουν, είτε γιατί δεν τα κατάφεραν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του τοτε, είτε γιατί η μοίρα τους άλλαξε ξαφνικά διαδρομή και βρέθηκαν να ψάχνουν σήμερα απεγνωσμένα και χωρίς απολυτήριο για δουλειά , σε μια αμείλικτη αγορά εργασίας ή βρέθηκαν να νιώθουν την ανάγκη να κάνουν πραγματικότητα το απωθημένο απο χρόνια όνειρο της γνώσης, της φοίτησης σε σχολείο. Αυτές τις ανθρώπινες ανάγκες καλύπτουν τα νυχτερινά σχολεία
Έχουμε την εντύπωση όμως πως η μεγαλύτερη επιτυχία του σχολείου δεν είναι τόσο το απολυτήριο, όσο είναι η τόνωση της αυτοπεποίθησης και η καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης. Απο εδώ φεύγουν πιο ώριμοι, πιο σίγουροι, ικανοί να αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους, τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, τις σχέσεις τους με με την κοινωνία.
Πιστεύουμε πως η Πολιτεία πρέπει να "αγκαλιάσει" με περισσότερη στοργή το τεράστιο κομμάτι που αφορά στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Αποζητούμε εμπεριστατωμένη ανάλυση των ειδικών αναγκών των εργαζομένων μαθητών, επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού σε ζητήματα μεθοδολογικής προσέγγισης των ενηλίκων, σεβασμό του πολύτιμου χρόνου τους με πιθανή αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων σε αυτή την κατεύθυνση και ειδικές ρυθμίσεις που να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την πρόσβασή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλα και στις στρατιωτικές σχολές.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΟΥΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Τ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Το 1936 ιδρύθηκε στην Αθήνα το πρώτο Εσπερινό Γυμνάσιο από το «Φοιτητικό Εκπαιδευτικό Σύλλογο». Το 1937 ιδρύθηκε Εσπερινό Γυμνάσιο στον Πειραιά από τη «Φιλική Εταιρεία Νέων». Στα σχολεία αυτά οι μαθητές φοιτούσαν δωρεάν και οι καθηγητές δίδασκαν δωρεάν με αποζημίωση μικρού ποσού για οδοιπορικά έξοδα. Από το 1940 θεσπίστηκε μικρό ποσό διδάκτρων. Από το 1947 έως το 1949 λειτούργησαν αρκετά ιδιωτικά Εσπερινά Γυμνάσια και από το 1949 ιδρύθηκαν αρκετά Εσπερινά Δημόσια Γυμνάσια επειδή θεωρήθηκε αναγκαία η ίδρυσή τους. Το έτος εκείνο ιδρύθηκε και το ΙΑ΄ Εσπερινό Γυμνάσιο Περιστερίου το οποίο συνέχισε τη λειτουργία του έως και το έτος 2011, με την επωνυμία 1ο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Περιστερίου, οπότε και συγχωνεύτηκε με το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αιγάλεω.
Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Το Εσπερινό Σχολείο αποτελεί παράγοντα αναίρεσης των ακραίων αρνητικών συνεπειών, κοινωνικών και οικονομικών, του εκπαιδευτικού συστήματος, διότι:
i. Δημιουργεί τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους, σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλέιψουν το ημερήσιο σχολείο πριν τις ολοκληρώσουν.
ii. Παρέχει τη δυνατότητα επαγγελματικής απασχόλησης και ταυτόχρονης φοίτησης σ' αυτό.
iii. Επανορθωτική διότι δίνει μια ατομική ολοκλήρωσης της βασικής εκπαίδευσης.
iv. Συμπληρωματική, διότι δημιουργεί εναλλακτική ευκαιρία για όσους θέλουν να ολοκληρώσουν τη Β/θμια Εκπαίδευση και να εισαχθούν, αν το επιθυμούν, σε Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Το εσπερινό Λύκειο δημιουργήθηκε για τους εργαζόμενους μαθητές. Επομένως απαραίτητη προϋπόθεση εγγραφής στην Α΄ Τάξη ή μετεγγραφής είναι η Βεβαίωση Εργασίας από εργοδότη ο οποίος πιστοποιεί ότι ο μαθητής εργάζεται.
Η φοίτηση στο σχολείο είναι τετραετής. Δηλαδή λειτουργούν τέσσερις τάξεις: Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄. Δικαίωμα μετεγγραφής στη Γ΄ Τάξη έχουν οι μαθητές που προήχθησαν από την Α΄ Τάξη ημερήσιου Λυκείου, ενώ στη Δ΄ Τάξη όσοι προήχθησαν από τη Β΄ Τάξη ημερήσιου Λυκείου.
Το ωράριο λειτουργίας του σχολείου είναι από 19.30΄ έως 22.30΄ με πέντε διδακτικές ώρες σε πλήρη ανάπτυξη του ωρολογίου προγράμματος.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Οι μαθητές της Δ΄ τάξης των Εσπερινών Λυκείων έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν:
1) να εξεταστούν Πανελλαδικά με ξεχωριστά θέματα και σε ύλη μικρότερη από την ύλη των ημερήσιων Λυκείων.
2) να εξεταστούν σε επίπεδο σχολικής μονάδας σε όλα τα μαθήματα, με θέματα που ορίζονται από τους
διδάσκοντες καθηγητές, χωρίς προσαρμογή της προφορικής βαθμολογίας, για την ανάκτηση απολυτηρίου. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αυτή οι μαθητές δεν έχουν το δικαίωμα επιλογής για τις σχολές των ΑΕΙ - ΤΕΙ τη χρονιά της αποφοίτησης, δικαίωμα όμως αποκτούν από το αμέσως επόμενο σχολικό έτος.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων εισάγονται καθ' υπέρβαση σε ποσοστό περίπου 1% σε όλες τις σχολές των ΑΕΙ - ΤΕΙ, εκτός των στρατιωτικών σχολών,εφ' όσον έχουν φοιτήσει και στις δύο τελευταίες τάξεις του σχολείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου